top of page

Meso na slatko probao bi svatko

Još uvijek smo pod dojmom hrane od Božića, no tu ne stajemo... Što pripremamo za novogodišnji ručak možete vidjeti niže u receptu koji je pripremila @luxuria.vita.

Jednostavno savršen ispračaj 2020. godini, da joj pokažemo koliko smo jaki i da smo ju izdržali. Nazdravimo novoj 2021. godini da svima bude laka koliko je 2020. bila teška.

 

Novogodišnja purica s nadjevom i umakom od Dida Boža džema sa smokvom i narančom


Serviranje za 4 osobe


Sastojci:

  • Purica od 3,2 kg

  • 1 luk

  • 1 jabuka

  • komadić đumbira

  • 2 dcl kvalitetnog bijelog vina Traminac (bitno je da nije jako kiselo vino)

  • 500 g mlinaca

  • sol

  • suncokretovo ulje


Priprema:

Puricu operite pod vodom, a zatim ju dobro istrljajte solju izvana i iznutra. Sa strane

izmiješajte u posudici tri jušne žlice Dida Boža džema od smokve s narančom i 1 dcl bijelog vina Traminac. Sa strane također zagrijte 2 dcl suncokretovog ulja. Pola umaka koji ste pripremili od džema i Traminca iskoristite odmah na početku i premažite puricu iznutra, a pola sačuvajte za kasnije. Nakon što ste premazali puricu umakom, ogulite 1 jabuku i 1 luk te ih stavite unutar purice. Na kraju zalijte puricu po površini s jednim decilitrom vrućeg ulja, a s ostatkom dno protvana i dodajte malo vode u protvan. Stavite peći na 200 stupnjeva 3 sata. Puricu svakih 30 minuta zalijte tekućinom iz protvana. Nakon 2 sata dodajte ostatak umaka koji ste prethodno pripremili i premažite puricu izvana. Kada se pečenje približi kraju, pripremite mlince i umak od svog preostalog džema u teglici. Pomiješajte Dida boža džem sa smokvama i narančom, 1 dcl Traminca i komadić đumbira te dobro miješajte dok se sve ne sjedini.

Puricu prije serviranja razrežite, prelijte s uljem od pečenja i umakom od Dida Boža džema te servirajte s mlincima. Uživajte u sočnosti i bogatom okusu blagdana!


*Napomena: Purica je zadobila tamniju, hrskavu koricu isključivo zbog premazivanja, kao kod pripreme rebaraca. Ako više volite zlatnu kožicu, preskočite premazivanje izvana i sav umak namažite u unutrašnjost purice, a na kraju poslužite kao što je navedeno u receptu, uz umak sa strane.


 
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page