Kako odoljeti jesenskom voću i povrću u finim desertima?! Neodoljivu slasticu od bundeve, punjenu krem sirom i Dida Boža džemom od smokve s narančom naša Biljana kreirala je u mono porcije koje su idealne za proslave i rođendane. Oduševite svoje goste ovim raskošnim užitkom!
Mini tortice s bundevom i kremom od sira
SASTOJCI:
Biskvit:
1 veliko jaje
100 g pečene bundeve
60 ml ulja
75 g sitnog smeđeg šećera
25 g bijelog šećera
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
1/2 vanilin šećera
80 g glatkog brašna
prstohvat soli
Nadjev:
75-100 g Dida Boža džema od smokve s narančom
Krema:
250 g omekšanog krem sira
150 ml slatkog vrhnja
50-60 g šećera u prahu
1 žlice ekstrakta vanilije
Mirror glazura:
175 g bijele čokolade
80 g vode
150 g šećera
100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
10 g želatine
60 ml hladne vode
bijela i narančasta prehrambena boja
Priprema:
Večer prije pripreme kolača male silikonske polukuglaste kalupiće napunite Dida Boža džemom od smokava s narančom te ih stavite u zamrzivač do uporabe.
Idući dan zagrijte pećnicu na 180 C. Pravokutni kalup srednje veličine obložite papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bibikarbonu, sol i cimet.
U drugoj posudi mikserom umutite jaje sa šećerom, smeđim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i pečenu bundevu. U suhe sastojke umiješajte mokre sastojke pomoću špatule ili električnim mikserom na najnižoj brzini dok se sve potpuno ne sjedini.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite ju 15-17 minuta (ovisno o Vašoj pećnici). Biskvit je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu bude čista.
Ohladite biskvit i izrežite krugove promjera malo manjeg od kalupa za okrugle monoporcijske kalupe.
Pripremite kremu: u posudu stavite omekšani krem sir, slatko vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt vanilije i miksajte dok krema ne postane glatka, svilenkasta i kompaktna. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu i vrećici odrežite vrh.
Silikonske kalupe napunite kremom do polovice. Izvadite prethodno ohlađene kuglice džema te ih stavite u centar svakog monoporcijskog kalupa. Napunite ostatkom kreme sve šupljine, poravnajte površinu i na kremu stavite krugove biskvita. Ostavite preko noći u zamrzivaču da odstoji.
Idući dan pripremite glazuru: u 60 ml hladne vode otopiti želatinu. Neka bubri 5-10 minuta. Nasjeckate bijelu čokoladu i stavite ju u posudu. U šerpici zagrijte vodu, šećer i kondenzirano mlijeko dok smjesa ne zavrije. Maknite sa štednjaka. U smjesu stavite želatinu i miješate ju dok se želatina ne otopi. Prelijte preko bijele čokolade, ostavite 5 minuta da se čokolada otopi te dobro promiješajte. Čokoladnu smjesu dodatno izradite štapnim mikserom. Dodajte ekstrakt vanilije i bijelu boju. Procijedite. Odvojite 75 ml glazure te u nju umiješajte narančastu boju. Pomiješajte bijelu i narančastu boju da bi dobili nježno (mramorastu) narančastu glazuru. Ohladite glazuru na 32-35 C.
Izvadite tortice iz kalupa te ih stavite na rešetku koju ste stavili na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Prelijte tortice glazurom.
Stavite tortice na pladanj za posluživanje, a zatim u hladnjak. Nakon 1-2 sata ukrasite tortice po želji.
Comments