Nedjeljnji snack za svako doba dana

Updated: Jan 10

Vrijeme je da nedjelju provedemo u udobnosti našeg doma s jednostavim snackom koji možemo jesti kroz cijeli dan. Kreaticno rješenje je pripremila @foodie_a26.

Pide, ujedno poznat i po nadimku "turska pizza", jelo je koje ćemo grickati dok prebacujemo na još jednu sezonu omiljene serije na Netflix-u ili HBO-u.

Pide s ajvarom i piletinom

Sastojci za tijesto:

  • žlica suhog kvasca

  • 200 ml toplog mlijeka

  • 1 jaje

  • 100 ml ulja

  • 600 g glatkog brašna

  • 2 ravne žličice soli

  • 50 ml mlake vode

Sastojci za nadjev:

  • 0,5 kg pilećih prsa

  • 4 žlice ajvara Dida Boža

  • 2 veća ljubičasta luka

  • 100 g slanine

  • 100g kukuruza

  • 100g crvenog graha

  • sol, papar, origano, češnjak, ružmarin, timijan, bosiljak,

  • chilli papričica

Dodatno:

  • jaje za premaz i sezam

Priprema:

Prvo pripremamo tijesto. U veću posudu stavite kvasac i dodajte mlijeko. Promiješajte pa dodajte ulje i jaje. Sve sastojke promiješajte.

Dodajte prosijano brašno i sol. Promiješajte, a onda zamijesite tijesto postepeno dodavajući vodu. Mijesite sve dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.

Tijesto prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 1 sat i 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Nasjeckajte luk, piletinu i slaninu. Na zagrijanu tavu, prvo stavite slaninu, a zatim dodajte luk.

Kada je luk omekšao, dodajte piletinu. Sve dobro promiješajte i pecite dok piletina ne porumeni i omekša. Po potrebi, podlijte s malo vode.

Nakon 10-ak minuta dodajte 4 žlice ajvara Dida Boža i sve promiješajte. Kuhajte par minuta da se okusi povežu, a zatim dodajte kukuruz i grah.

Začinite sa soli i paprom, dodajte nasjeckanu svježu ili suhu mljevenu chilli papričicu, a zatim začinsko bilje. Kada je umak gotov, ostavite ga da se ohladi.

Nakon 1 sat i 30 minuta tijesto je spremno za pripremu. Premjestite tijesto na radnu plohu i razdijelite ga na 8 loptica. Pobrašnite plohu i razvaljajte tijesto u oblik elipse.

Prebacite razvaljano tijesto u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Na tijesto stavite nadjev i preklopite rubove tako da dobijete izgled lađe. Isti postupak ponovite s ostatkom tijesta.

Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom.

Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta.


#pide #turskapizza #ajvar #blagiajvar #ljutiajvar #didaboza



0 comments
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Hermes International d.o.o. (Dida Boža)