top of page

Neobična rolada s džemom u čokoladnom mousseu

Je li vam ikad palo napamet ujediniti dva deserta u jednom? Na taj kreativan pothvat se ovog tjedna odlučila Pogača koja je osmislila spoj krišaka rolade s Dida Boža džemom od aronije i naranče te moussea od bijele čokolade. Rezultat je prekrasan desert u staklenci, čiji recept donosimo u nastavku, a kako upečatljivo ova slastica izgleda uvjerite se i sami!

 

Rolada s džemom od aronije i naranče u mousseu od bijele čokolade


Sastojci za 6 porcija:

Rolada

Žele od naranče

  • 350 g soka od naranče

  • 20 g šećera

  • 5 listića želatine

Mousse od bijele čokolade

  • 370 g mliječnog slatkog vrhnja za šlag

  • 2 listića želatine

  • 160 g bijele čokolade

  • 60 g žumanjaka

  • 30 g vode

  • 70 g šećera


Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190˚C. U posudu stavite jaja sobne temperature i šećer. Miksajte dok ne dobijete laganu i pahuljastu smjesu. Dodajte sol i pastu od vanilije i još kratko sjedinite mikserom. Ugasite mikser i u smjesu prosijte brašno pa ga špatulom lagano preklapajte da se svi sastojci sjedine. U malu posudu izvadite 2 žlice smjese, dodajte rastopljeni maslac, izmiješajte i vratite natrag u smjesu. Opet špatulom lagano preklapajte smjesu kako bi se svi sastojci sjedinili. Dodajte žličicu vode. Voda će biskvitu dati elastičnost pa prilikom rolanja neće pucati. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu pa ju špatulom poravnajte. Pecite na 190˚C bez ventilatora otprilike 8 – 10 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte vrata pećnice. Biskvit je gotov kad poprimi zlatnu boju. Na radnu površinu stavite vlažnu kuhinjsku krpu i pospite ju kristal šećerom. Topli biskvit stavite na krpu, uklonite papir za pečenje pa ju zarolajte uzdužno zajedno s krpom tako da zadrži oblik kad se odmota. Kad se biskvit ohladi, odmotajte krpu pa namažite biskvit tankim slojem džema od aronije i naranče. Tako premazan biskvit zarolajte bez krpe, omotajte papirom za pečenje i stavite u hladnjak.

Želatinu pomočite u posudi s hladnom vodom dok ne postane mekana i podatna. U loncu zakuhajte sok od naranče i šećer. Kad se šećer otopio, maknite lonac s vatre i dodajte prethodno namočenu želatinu i sjedinite s lopaticom dok se želatina ne otopi. Pripremljenim gelom napunite čašice i stavite u hladnjak da se stegne otprilike 2 sata.


Mliječno slatko vrhnje izmiksajte dok ne postane srednje čvrsto. Odložite u hladnjak. Listove želatine namočite u posudi s hladnom vodom dok ne omekšaju. Na pari otopite čokoladu dok ne postane tekuća i topla na dodir (ako koristite čokoladu u kockicama, najprije ju sitno nasjeckajte). U posudu miksera stavite žumanjak i lagano miksajte. U manjem loncu napravite sirup od šećera i vode. Kad sirup dosegne temperaturu od 120 ˚C, pojačajte brzinu miksera i u tankom mlazu u žumanjak lijevajte sirup pazeći da ne dira pjenjaču i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i posvijetli. Ocijedite želatinu pa ju rastopite na pari dok ne dosegne 80˚C (Pazite da ne prijeđe tu temperaturu!). Izvadite dvije žlice smjese sa žumanjcima i u to dodajte želatinu, dobro promiješajte pa sve zajedno vratite u smijesu i nježno sjedinite špatulom. Izvadite tučeno vrhnje iz hladnjaka, tri žlice dodajte u otopljenu bijelu čokoladu, sjedinite špatulom i dodajte u žumanjke nježno preklapajući smjesu špatulom. Na kraju dodajte preostalo slatko vrhnje. Sjedinite sa smjesom i napunite u dresir vrećicu. Odrežite vrh vrećice.


Izvadite čaše s gelom i roladu iz hladnjaka. Roladu narežite na 5 mm široke krugove pa ih položite u čašu s gelom na bočne stranice. Ovisno o tome kolika vam je čašica po želji možete i jedan komad rolade poleći na gel. Kad ste složili rolade u čašice popunite preostali prostor do vrha mousseom od bijele čokolade.

Na mousse možete staviti preostali žele ili ukrasite po želji.
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page