top of page

Novogodišnji quiche

2021. je već na izmaku, a čini nam se da smo ju tek nedavno dočekali. Nadamo se da Vam je bila ispunjena i vesela, a od nove ne očekujemo ništa manje! Preostaju nam jedino planovi za doček 2022. u krugu dragih osoba, a s obzirom na opću situaciju vjerujemo da Vas je još koji će svoje malo ali veselo slavlje organizirati kod kuće. Sigurni smo da je jelovnik za najposebniju večer u godini već razrađen, no mi Vam donosimo još jednu ideju. Tihana Strawberry Soup je pripremila savršeni quiche s nadjevom od lososa i namaza od maslina, a recept prenosimo u nastavku:

 

Quiche s lososom i namazom od maslina

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 200 grama glatkog brašna

  • 100 grama maslaca narezanog na sitne kockice ili trakice

  • 1 razmućeno jaje

  • prstohvat soli

Nadjev:

  • Dida Boža namaz od crnih maslina (cca 3 pune žlice, no količinu prilagodite vašim željama)

  • 150-200 grama fileta lososa + malo soli za losos + malo limunovog soka kojim ćete pokapati losos radi fine arome

  • 100 grama naribanog sira (možete koristiti goudu, no radi intenzivnijeg okusa preporučamo cheddar ili neki dimljeni sir)

  • šaka svježeg kopra narezanog na sitno

  • 2 jaja

  • 400 ml grčkog jogurta ili čvrstog jogurta (možete koristiti i kombinaciju kiselog vrhnja i jogurta ili kiselog vrhnja i mlijeka ako vam je tako draže).

  • prstohvat soli i papra

Postupak:

Pomiješati brašno i sol. Dodati mu hladni maslac narezan na kockice ili trakice pa prstima napraviti mrvičastu smjesu. Zatim toj smjesi dodati izmućeno jaje i rukama umijesiti prhko tijesto. Ako je tijesto presuho pa se ne da umijesiti, dodajte mu još 1 žlicu hladne vode ili jogurta/vrhnja. Nemojte ga predugo mijesiti da ne bude žilavo, već samo toliko da se sastojci lijepo sjedine. Gotovo prhko tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na hlađenje na nekoliko sati ili preko noći. Ohlađeno tijesto razvaljati na veličinu kalupa za pečenje (najbolje 24-26 cm). Tijesto u kalupu izbosti vilicom na nekoliko mjesta pa na njega staviti papir za pečenje. Po papiru za pečenje rasporedite kuglice za pečenje ili grah/rižu kako se tijesto prilikom pečenja ne bi napuhalo. Pecite prazno tijesto 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, a onda ga izvadite, maknite papir i kuglice/grah.


Prethodno pečeno tijesto namažite Dida Boža namazom od crnih maslina. Filet lososa narežite na sitne komadiće, malo ga posolite i pokapajte limunovim sokom pa ravnomjerno rasporedite po namazanom tijestu. Naribajte sir, narežite kopar. Pripremite nadjev od jaja i jogurta/vrhnja: pomiješajte razmućena jaja s jogurtom/vrhnjem te posolite i popaprite po želji. U to dodajte naribani sir i kopar pa sve dobro promiješajte i smjesu izlijte u kalup s tijestom na kojem je losos. Pecite quiche u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva još oko pola sata, dok se nadjev ne stisne i u sredini.


Poslužite toplo ili ohlađeno, jednako je fino!

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page