top of page

Omiljeni linzer u zdravijoj varijanti

Linzer torta je jedna od najpopularnijih slastica i simbola austrijske gastronomije, a moramo priznati da je i nama jedan od favorita kad se zaželimo suhih aromatičnih deserata. S obzirom da je blagdanski period u kojem smo uživali u pregršt raskošnih i teških kolača tek završio, odlučili smo počastiti se jednako finim ali ipak malo zdravijim kolačem po receptu dobro Vam znane Tihane s profila Strawberry Soup. U nastavku donosimo sve korake za izradu Tihaninog zdravijeg linzera s pekmezom od šljive:

 

Zdravija linzer torta sa šljivom

Sastojci:

  • 250 grama pirovog brašna (možete koristiti bijelo ili integralno pirovo brašno, ili kombinaciju te dvije vrste brašna)

  • 150 grama sitno mljevenih badema

  • 1 čajna žličica praška za pecivo

  • 180 grama maslaca

  • 2 žlice meda

  • 1 žličica cimeta

  • pola žličice mljevenih klinčića

  • 300-350 grama Dida Boža pekmeza od šljive bez šećera + 1 žlica ruma + pola žličice cimeta (po želji)

  • razmućeno jaje ili samo žumanjak za premaz

  • listići badema za ukras


Postupak:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, klinčiće i mljevene bademe. Dodajte na sitne kockice narezan maslac i med pa umijesite mrvičasto tijesto rukama ili mikserom (nastavkom za tijesta). Ako vam se čini da je premeko, dodajte još malo brašna. Ako je pak presuho, dodajte 1-2 žlice hladne vode ili kiselog vrhnja. Prhko tijesto oblikujte u kuglu ili disk, zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na otprilike dva sata kako bi se tijesto dobro stisnulo tako da ga možete valjati. Tijesto možete pripremiti i dan ranije pa ga ostaviti u hladnjaku preko noći. Dvije trećine tijesta razvaljajte u krug za podlogu te ga stavite na dno kalupa za pečenje. Obložite i stranice kalupa.

Tijesto na nekoliko mjesta izbodite vilicom, a zatim po njemu rasporedite nadjev: Dida Boža pekmez od šljiva bez šećera pomiješan sa žlicom ruma i malo cimeta. Zadnju trećinu tijesta razvaljajte pa od njega napravite trakice. Te trakice rasporedite na gornji dio torte po nadjevu na način da najduže trakice stavite u sredinu na najširi dio torte, a one kraće sa strana. Rešetke od tijesta i rubove torte premažite razmućenim jajetom ili žumanjkom, a zatim po tome zalijepite listiće badema. Tako pripremljenu tortu pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Ovisno o pećnici, torta će se možda peći 5 minuta manje ili više pa ju provjeravajte s vremena na vrijeme kako vam ne bi zagorjela.
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page