Čupavci su jedan od onih klasičnih obiteljskih kolača kojih se zasigurno nikad nećemo zasititi. Recepti za ovakve tradicionalne kolače se često prenose s koljena na koljeno, no ponekad nije loše ni odmaknuti se malo od originalnog recepta i pridodati mu nešto svoje, kako bi kolač bio još sočniji i baš onako, po našem guštu. Biskvit klasičnih čupavaca mi smo obogatili slojem od džema od jagode dodatno aromatiziranog rumom, što ih je učinilo službeno najsočnijim čupavcima koje smo probali. Nadamo se da ćete i Vi uživati u pripremi istih, a recept pronađite u nastavku.
Sočni čupavci s džemom od jagoda
Sastojci:
4 jaja
300g šećera
250g brašna
1 prašak za pecivo
200ml ulja
200ml mlijeka
2 vanilin šećera
malo naribane limunove kore
rum, po želji
500ml mlijeka
150g čokolade u prahu
55g margarina
kokosovo brašno
Priprema:
Dobro izmiksajte jaja sa šećerom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, te zatim postepeno dodajte u smjesu jaja i šećera. Umiješajte ulje, prvi dio mlijeka, vanilin šećere i limunovu koricu. Tijesto ulijte u dobro namašćen i pobrašnjen pleh i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok se biskvit lagano ne zarumeni i počne odvajati od stijenki pleha. Prohlađeni biskvit režite na pravilne kocke (obratite pozornost i na visinu vašeg biskvita), a zatim svaku kocku vodoravno prerežite po sredini. Polovicu kocke premažite džemom od jagode pomiješanog s rumom, te poklopite drugom polovicom kocke.
Preostalo mlijeko zagrijte te u njemu otopite čokoladu u prahu i margarin. Kocke od biskvita punjene džemom površinski umočite u čokoladno mlijeko sa svih strana, te odmah ravnomjerno uvaljajte u kokosovo brašno. Prije konzumacije pustite čupavce da malo odstoje, kako bi se kokos brašno bolje „zalijepilo“ za čoko mlijeko na biskvitu.
Comments