top of page

Omiljeni sočni čupavci

Čupavci su jedan od onih klasičnih obiteljskih kolača kojih se zasigurno nikad nećemo zasititi. Recepti za ovakve tradicionalne kolače se često prenose s koljena na koljeno, no ponekad nije loše ni odmaknuti se malo od originalnog recepta i pridodati mu nešto svoje, kako bi kolač bio još sočniji i baš onako, po našem guštu. Biskvit klasičnih čupavaca mi smo obogatili slojem od džema od jagode dodatno aromatiziranog rumom, što ih je učinilo službeno najsočnijim čupavcima koje smo probali. Nadamo se da ćete i Vi uživati u pripremi istih, a recept pronađite u nastavku.

cupavci lamingtons punjeni dzemom od jagoda s rumom recept
 

Sočni čupavci s džemom od jagoda

Sastojci:

  • 4 jaja

  • 300g šećera

  • 250g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 200ml ulja

  • 200ml mlijeka

  • 2 vanilin šećera

  • malo naribane limunove kore

  • rum, po želji

  • 500ml mlijeka

  • 150g čokolade u prahu

  • 55g margarina

  • kokosovo brašno


Priprema:

Dobro izmiksajte jaja sa šećerom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, te zatim postepeno dodajte u smjesu jaja i šećera. Umiješajte ulje, prvi dio mlijeka, vanilin šećere i limunovu koricu. Tijesto ulijte u dobro namašćen i pobrašnjen pleh i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok se biskvit lagano ne zarumeni i počne odvajati od stijenki pleha. Prohlađeni biskvit režite na pravilne kocke (obratite pozornost i na visinu vašeg biskvita), a zatim svaku kocku vodoravno prerežite po sredini. Polovicu kocke premažite džemom od jagode pomiješanog s rumom, te poklopite drugom polovicom kocke.

Preostalo mlijeko zagrijte te u njemu otopite čokoladu u prahu i margarin. Kocke od biskvita punjene džemom površinski umočite u čokoladno mlijeko sa svih strana, te odmah ravnomjerno uvaljajte u kokosovo brašno. Prije konzumacije pustite čupavce da malo odstoje, kako bi se kokos brašno bolje „zalijepilo“ za čoko mlijeko na biskvitu.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page