top of page

Pogačine bogate košarice

Još malo i stiže nam najdraži prosinac! Prve pahulje, vatrica u kaminu i opojni mirisi iz kuhinje, ništa ne može parirati idiličnoj zimskoj atmosferi. Kate i Davor, svima nam dobro poznati kao Pogača, već se punom parom spremaju za blagdansko ludilo uz pregršt finih kolačića i slasnih torti. Za lagano uhodavanje u božićnu atmosferu pripremili su nam prhke košarice s punjenjem od oraha i džema od kupina, a recept pronađite u nastavku.

 

Prhe košarice punjene džemom od kupine

Sastojci:

Za prhko tijesto

  • 300 g oštrog brašna

  • 10 g praška za pecivo

  • 70 g šećera u prahu

  • prstohvat soli

  • naribana korica jednog limuna

  • 250 g hladnog maslaca

  • 5 žumanjka

Za nadjev

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 ˚C pa tostirajte orahe 10 minuta. Pripremite prhko tijesto: U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte prstohvat soli i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte. Dodajte hladan maslac izrezan na kockice i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte žumanjke i mlijeko pa u što manje pokreta zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prijanjajućom folijom, zatim ga stavite u hladnjak da se odmori 30 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev. Sameljite tostirane i ohlađene orahe, a temperaturu pećnice smanjite na 170˚C.



U posudu stavite bjelanjke pa ih miksajte. Kad se zapjene počnite lagano dodavati šećer. Dodajte prstohvat soli i miksajte dok se sav šećer ne otopi i smjesa postane čvrsta (približno 20 minuta). U orahe dodajte žlicu brašna pa sve zajedno nježno špatulom ili kuhačom umiješajte u tučene bjelanjke. Pripremite kalupe. Namažite ih uljem ili maslacem i lagano pobrašnite kako bi pečene košarice mogli lakše vaditi iz kalupa. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu pa ga razvaljajte na pola cm debljine. Uzmite okrugli izrezivač, malo većeg promjera od promjera vaše košarice. Izrezujte krugove pa svaki utisnite u kalup za košarice. Možete uzimati komade tijesta od pribrižno 15 g, između dlanova formirati kuglicu, položiti u kalup i utisnuti ga po cijeloj površini košarice. Dida Boža džem od kupine izdradite kratko mikserom pa na dno svake košarice stavite po pola žličice. Nadjev stavite u dresir vrećicu pa ga dodajte preko džema i punite košarice do vrha. Možete ih puniti i uz pomoć male žličice. Tako pripremljene košarice pecite 15 minuta na 170˚C.

Kad su gotove ostavite ih kratko da se prohlade, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i ukrasite po želji.
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page