top of page

Poučite svoje dijete o kvalitetnoj prehrani već u najmlađim danima

Svaki roditelj voli svoje dijete najviše i želi mu najbolje, ali često zbog manjka informiranosti nismo ni svjesni da hrana koju naša djeca unose nije hranjiva i dobra za njih.

Photo by @pogaca_katedavor

Vjerujemo da ste velik broj puta znali reći ili ste čuli od drugih roditelja kako govore da to njihovo dijete neće jesti ili ne voli. Iako nismo nutricionisti pokušat ćemo Vam dati pokoji savjet i nadamo se da će Vam biti koristan. 😊

Za prehranu djeteta je bitno već od malih nogu kroz svaki obrok ovisno o starosti, unositi dovoljno vitamina, minerala, proteina i zdravih masnoća. Pri tome mislimo kako jedan cjeloviti obrok treba sadržavati dovoljan unos voća, povrća, bjelančevina i mesa.


Djeca ne vole jesti voće i povrće?


Prema nekim od preporuka nutricionista djeca bi dnevno trebala unositi čak pet obroka voća i povrća. Pošto neka djeca ne vole tj. malo su izbirljiviji po pitanju izbora voća ili povrća vi im na lukav način uvijek možete u ubaciti manje drag komad uz proizvod koji vole i tako ih malo „nasamariti“ . Primjerice djeca ne vole jesti kivi ali obožavaju banane i jagode. U kašici uz voće koje djeca vole možete izgnječiti i kivi kojega ćete dodati u manjim količinama pa okus neće prevladavati.


Kako napraviti super ukusan doručak za djecu u tren oka?

Photo by @marijaloncarevic

Želite napraviti kvalitetan, jednostavan, a brz i ukusan obrok. Na šnitu integralnog kruha sa sjemenkama možete namazati tanak sloj maslaca i preko njega džem od njegovog najdražeg voća i uz šalicu mlijeka pokrili ste jedan nutritivno bogat obrok. Dijete je za doručak unijelo zdrave masnoće, bjelančevine i vitamine a sito je i nutritivno bogato.


Slatkiši su kvaritelji malih zubića, no postoji alternativa.



Kako kod odraslih tako i kod djece unos previše slatkiša zna predstavljati problem. Slatkiši su namirnice koje ne moramo u potpunosti izbaciti ali bi bilo dobro da ih ograničimo u manjim količinama. Slatkiši sadrže visok udio šećera koji nema nikakvu hranjivu vrijednost, stvaraju karijes u zubima i povećavaju pretilost kod osoba zbog velikog broja kalorija koje imaju. Kao zamjenu za takav oblik šećera djeci možete dati zdrave grickalice kao što su voće koje sadrži prirodni šećer, prirodni voćni sokovi, džemovi. Primjerice u Dida Boža soku od Nara dijete može pronaći slatkasti okus koji voli a sok ne sadrži dodane šećere i 100% je prirodan. Ili pak Dida Boža sok od cikle s bananom i malinama odličan je osvježavajući napitak. Dida Boža pekmez od šljiva sadrži visok udio voća, a bez dodanog je šećera.


Ugljikohidrati da ili ne?


Photo by @pogaca_katedavor

Ugljikohidrati su važan izvor energije i zaista su bitni kod izgradnje djetetovog tkiva, ali nisu svi ugljikohidrati jednako važni. „Dobri“ ugljikohidrati sadrže vlakna, proteine i minerale i potrebni su u prehrani. To su primjerice smeđa riža, cjelovite žitarice, ječam, punozrnati kruh… „Loši ugljikohidrati su oni oni koje „najviše volimo i jedemo“ . Pri tome mislimo na sva dizana tijesta, pizzu, lazanje, krafne, čips... Danas sve veći broj odraslih, ali i djece ima alergije i intoleranciju na razne namirnice pa tako i na gluten. Dida Boža u svom asortimanu ima džemove koji su bez glutena a posebno bismo naglasili dječji lješnjak namaz Figgy koji je zanimljiv za najmlađe jer mu bazu čini smokva s lješnjakom i kakaom i on ne sadrži dodana ulja (palmino ulje), emulgatore, gluten i laktozu.

Sigurni smo da svatko od nas zna imati „Cheat day“ i uzeti neku od „manje zdravih“ namirnica i to je uredu, dokle god ih mi i naša djeca ne konzumiramo u prevelikim količinama.


Tjelovježba i sport


Photo by @marijaloncarevic

Dijete bi se trebalo baviti sportom ili rekreacijom već od najmlađih dana jer osim što je dobar za tijelo i jačanje mišića, našem će djetetu pružiti energiju, dati mu osjećaj pripadanja, naučiti ga odgovornosti i jačanju sportskog duha. Kad god ste u prilici izađite sa svojim djetetom na svjež zrak u šetnju, vožnju biciklom ili u park koji će goditi Vama i njima.

Naviku koju djeci usadite u najmlađim danima zasigurno će ih pratiti kroz cijelo djetinjstvo, a kasnije i odraslu dob i na taj način ćete im unijeti zdrave prehrambene navike i zasigurno poboljšati kvalitetu življenja.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page