top of page

Prhka rapsodija

Updated: Jan 20, 2023

Za tart ste svi sigurno čuli i imali ga priliku probati. Osim što ga možete praviti s raznim slatkim, ali i slanim nadjevima, ideja za tart postoji na pretek. Mi smo se danas odlučili za slatku verziju, tj. desert koji je pripremila naša draga Slavica. Današnji tart je poseban jer je punjen s nadjevom od Dida Boža ekstra džema od višnje i preliven meringom koja mu daje neodoljiv izgled i još bogatiji oksu. Jedva čekamo čuti vaše dojmove, kada zagrizete prvi griz ovog slasnog deserta.

Prhki tart s meringom i džemom od višanja

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 230 g glatkog brašna

  • 90 g šećera u prahu

  • 40 g bademovog brašna

  • 1 jaje

  • 1 žumanjak

  • prstohvat soli

  • korica jednog limuna

  • pola mahune vanilije

  • 140 g omekšalog maslaca


Nadjev:


Meringa:

  • 3 bjelanjka sobne temperature

  • 6 žlica šećera

  • 3 vanilin šećera

  • sok pola limuna


PRIPREMA:


TIJESTO:

  • U posudu stavite glatko i bademovo brašno. Dodajte šećer u prahu, sol i sve pomiješajte. U sredini napravite malu udubinu.

  • Omekšali maslac narežite na male kockice i sjedinite s brašnom i šećerom.Cilj je dobiti mrvičastu teksturu.

  • Smjesi dodajte cijelo jaje i žumanjak. Zatim koricu limuna i sjemenke mahune vanilije.

  • Sve lagano sjedinite u glatko tijesto, oblikujte u formu kugle, umotajte u prozirnu foliju u stavite na sat vremena u hladnjak

  • Ohlađeno tijesto valjkom oblikujte u oblik kalupa za tart s pokretnim dnom.

  • Tijesto u kalupu napikajte vilicom, prekrijte papirom za pečenje kojeg prekrijte suhim grahom, rižom ili keramičkim kuglicama.

  • Tijesto stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 18 minuta na 180 stupnjeva.

NADJEV:

  • Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Dida Boža ekstra džem od višanja stavite u posudu te mu dodajte chia sjemenke i ekstrakt vanilije stavite sa strane da chia sjemenke nabubre.

  • Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, uklonite papir za pečenje te pustite da se ohladi.

  • Na ohlađeno tijesto lagano nanesite smjesu džema i chia sjemenki maknite sa strane.

  • U posudu za miksanje stavite bjelanjke te ih lagano mikserom zapjenite uz postepeno pojačavanje brzine. Dodajte žlicu po žlicu šećera uz neprestano miksanje.

  • Miksajte dok se šećer ne otopi i smjesa bjelanjka ne postane sjajna. Isto tako kako dodajte šećer dodajte malo po malo limunovog soka.

  • Meringu nanesite na kolač u oblik koji želite te mini kuhinjskim brenerom karamelizirajte vrhove meringe. U slast!







0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page