top of page

Razlikujete li pekmez, džem i marmeladu?

Vjerujemo kako većina voli započeti dan sa šalicom čaja ili kave uz ukusan namaz na kruhu. Što zapravo mažete na svoj kruh, marmeladu, pekmez ili džem i znate li prepoznati razliku? Ovu vječnu zagonetku riješit ćemo za Vas u tren oka.

Konzistencija, količina voća i šećera te sama priprema neke su od karakteristika prema kojima ove možemo pojmove razlikovati.

Prepoznajemo li po konzinstenciji o kakvom se voćnom namazu radi, da li je to džem, pekmez ili marmelada?

Pojam #Pekmez karakterizira ugušćena konzistencija za razliku od pojmova džem i marmelada. Pekmez se dobiva ukuhavanjem jedne ili više vrsta voća u koji se ne dodaje ili stavlja manja količina šećera. Maksimalno dozvoljena količina šećera iznosi do 25% ovisno o ukupnoj količini voća u pekmezu. Primjerice Dida Boža pekmez od šljive ne sadrži dodane šećere i samim tim je pogodan za dijabetičare.


#Marmelada se dobiva ukuhavanjem voća i karakterizira ju želirana konzistencija. Uglavnom se radi od jedne ili više vrsta citrusnog voća. Prema Pravilniku količina citrusnog voća upotrijebljenog za proizvodnju 1000 g. završnog proizvoda, ne smije biti manja od 200 g.


#Džem je također proizvod određene želirane konzistencije koji sadrži jednu ili više vrsta voća. Kod džema za razliku od marmelade, količina voća upotrijebljenog za proizvodnju 1000g. proizvoda ne smije biti manja od 350g. Samim tim zaključujemo kako džem sadrži veći postotak voća i manje šećera u odnosu na marmeladu.


Ekstra džem za razliku od džema sadrži nekoncentriranu voćnu pulpu i količina voća u njemu ne smije biti manja od 450g. Džem i ekstra džem od citrusa se mogu proizvoditi od cijelih plodova ili komada voća. Za one koji do sada nisu znali Dida Boža u asortimanu nudi ekološke ekstra džemove koji su pripremani od 70-90% voća.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page