top of page

RECEPT: Sočne i bogate makovnjača i orahnjača

Updated: Dec 16, 2020

Postoji li u Vašoj obitelji podjela timova kada se prave orahnjača i makovnjača ili su svi ljubitelji obje varijante. Kako bismo svima udovoljili osmislili smo najsočnije recepte za makovnjaču i orahnjaču koje ste ikad probali.

Jedan od najgoglanijih kolača za vrijeme božićnih blagdana su upravo makovnjača i orahnjača

no većinom se recepti za ta dva kolača nalaze na odvojenim stranicama. Sada ne samo da su recepti na istoj stranici već se tijesto radi skupa za obje varijante, jedino punjenja radimo s različitim sastojcima. Cijela obitelj će biti zadovoljna i kolači će nestati u trenu. Pogotovo oni najmlađi kada probaju savršenu kombinaciju oraha i namaza od lješnjaka.


Makovnjača i orahnjača


Sastojci za tijesto:

  • 2 žumanjka

  • 4 prstohvata soli

  • 100ml suncokret ulja

  • 2 žlice vrhnja (20%)

  • 4 - 5 dcl mlijeka

  • 30g svježeg kvasca

  • 1kg pirovog brain tip 630

Sastojci za nadjev makovnjače:

Sastojci za nadjev orahnjače:

Priprema tijesta:

Bitno je da veliku pažnju posvetite dizanju tijesta kako bi kasnije bilo što mekše. Zagrijati pećnicu na 50°C, te također zagrijati i vatrostalnu ovalnu posudu u kojoj ćete zamiješati tijesto. U zagrijanu posudu dodati žumanjak, šećer, sol, ulje, vrhnje i mlijeko. Nakon što ste zamiješali sve sastojkte, u smjesu smrviti svježi kvasac i 800g brašna. Kada ste sve dobro zamiješali, staviti posudu u zagrijanu pećnicu (koju ste ugasili) te pustite da se smjesa digne.

Kada se smjesa digla za duplo, dodati ostatak brašna te dobro zamijesiti i ponovno vratiti još 15 - 20 minuta da se još malo tijesto digne. Podlogu na koju ćete istresti tijesto dobro prekriti brašnom, na čemu ćete lagano mijesiti tijesto. Razdvojiti na dvije polovice, oblikovati svaku u kuglu te ostaviti prekriveno još 45 minuta da se diže ili više.


Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.


Priprema nadjeva za makovnjaču:

U posudu izmješati mak, šećer, vanilin šećer, naribati i dodati maslac i koricu limuna i preliti postepeno kipućim mlijekom kako ne bi bilo previše tekuće. Kada ste sve izmješali dodati supermix ili aronija džem, te dodatno izmješati. Nadjev ne smije biti tekući. Obratite pažnju ukoliko želite dodati više džema, stavite manje mlijeka. Dodati rum ili orahovac s medom i bjeljanjak te izmješati.


Dignuto tijesto razvaljati na površini u dimenzijama pravokutnika, da debljina tijesta bude 5 mm. Gustim nadjevom premazati tijesto oprezno, radi gustoće nadjeva najbolje dodati žlicom preko cijelog tijesta nadjev u kuglama te lagano premazati i prtisnuti kako bi se pravilno rasporedio. Zarolati tijesto po dužini.


Priprema nadjeva za orahnjaču:

U posudu izmješati mljevene orahe, šećer, vanilin šećer i Figgy namaz od lješnjaka, dobro izmješati te preliti kipućim mlijekom postepeno kako se smjesa ne bi razvodnila. Ukoliko ste dodali previše mlijeka obavezno dodati još mljevenih oraha. Zarolati tijesto po dužini ili za svake strane do polovice tijesta. U receptu smo dodali suhe smokve koje se jako lijepo omekšaju i odličan su dodatak makovnjači. Njih dodati na samom rubu gdje krećete zamotavati kako bi bila u sredini obložena nadjevom.


Pečenje makovnjače i orahnjače:

Zarolana tijesta staviti u posudu/e u kojoj/ima ćete peći te pokriti još 15 minuta. Pećnicu upaliti na 180°C tik netom što ćete staviti peći kolače kako bi kolače stavili u još hladnu pečnicu, te kako se diže lagano temperatura tako će se i oni postepeno lagano dizati. Kada površina makovnjače i orahnjače dobije zlatnu boju obavezno prekriti alu folijom kako bi vrući zrak i dalje kružio ali da ne zagori površina kolača.

Nakon što izvadite kolače iz pećnice premazati otpoljenim maslacem i ostaviti da se neko vrijeme hlade kolači. Kada su se do pola osušili izvaditi kolače na krpe i umotati dok se u potpunosti ne ohlade kako se ne bi posušili.

Makovnjaču i orahnjaču čuvati na sobnoj temperaturi u prozirnoj foliji kako se ne bi posušili.


 
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page