top of page

Rolana krasotica od maka

Ovog vikenda počastite goste bogatom roladom koja će zasladiti vaša popodnevna druženja uz kavu ili čaj! Isprobajte ovu jednostavnu slasticu koja je sve samo ne obična. Uz prelijev od bijele čokolade, bogato punjenje od maka i Dida Boža džema od višnje ovom će kolaču dati poseban štih.

 

Rolada s makom i džemom od višanja prelivena bijelom čokoladom


Sastojci:

Tijesto


Punjenje od maka

  • 350g mlijeka

  • 20g šećera

  • 100g mljevenog maka


Prelijev od čokolade

  • 50g maslaca

  • 100g bijele čokolade za kuhanje

Priprema:

Razdvojite žutanjke od bjelanjaka. U žutanjke dodajte šećer i pjenasto umutite, a umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Smjesi dodajte vodu i ulje, a potom i bjelanjke koje ste prethodno zasebno istukli u čvrsti snijeg.

Dobiveno prozračno tijesto nježno izlijte u veliki pleh obložen nauljenim papirom za pečenje, te ravnomjerno poravnajte smjesu. Pecite cca 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Kada je biskvit pečen, lagano ga zarolajte zajedno s papirom za pečenje, te pustite da se hladi dok pripremate nadjev od maka.


U vrelo mlijeko dodajte šećer i mak, te neprestano miješajući kuhajte dok se smjesa ne zgusne, cca 15min. Smjesu od maka stavite na hladnije mjesto da se ohladi. Odmotajte prohlađen biskvit te ga premažite Dida Boža džemom od višanja, izbjegavajući same rubove. Kada mak dosegne sobnu temperaturu, rasporedite na ravnomjerno po džemom premazan biskvit. Kolač tada opet zamotajte u roladu, ovog puta bez papira za pečenje. Pripazite da kolač postavite tako da je rub tijesta s donje strane, kako se rolada ne bi odmotavala.

Za kraj, na pari otopite čokoladu za kuhanje i maslac, te još toplo prelite preko rolade.


Umjesto šećera, u mak prokuhan u mlijeku možete umiješati domaći med.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page