Semifredo je popularna, polu zaleđena, slastica talijanskog porijekla. Uobičajeno se priprema s vrhnjem i jajima, a naša Doris napravila ga je s vodom u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba) koji je zamjena za jaja te s kokosovom kremom umjesto vrhnja. Semifredo može biti voćni, čokoladni, orašasti, kakav god poželite. Doris se odlučila na sezonsku kombinaciju pistacija i marelica i baš je pun pogodak. 🎯
Semifredo
SASTOJCI:
Voda iz jedne konzerve slanutka
½ žličice jabučnog octa
1/3 šalice šećera u prahu
1 šalica kokosove kreme (gusti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
1/3 šalice agavinog sirupa
1 žlica maslaca od pistacije (čistog)
½ šalice sjeckanih (neslanih) pistacija
2 žlice Dida Boža džema od marelice
Dodatno za dekorirati: svježe marelice, pistacije, listići mente ili matičnjaka
Priprema:
U čistu zdjelu stavite vodu iz ohlađene konzerve slanutka. Dodajte ocat i miksajte dok ne dobijete čvrstu pjenu.
Kada ste dobili čvrstu pjenu postepeno dodavajte šećer uz miksanje. Kada ste dodali sav šećer miksajte dok ne dobijete čvrstu pjenu koja stoji fiksirana.
U drugu posudu staviti kokosovu kremu, agavin sirup i maslac od pistacija. Kratko izmiksajte dok se smjesa ne ujedini. Umiješajte sjeckane pistacije.
Postepeno dodavajte dobivenu pjenu u smjesu s pistacijama te laganim pokretima umiješajte. Budite nježni da pjena ostane prozračna.
Kalup za kruh obložite plastičnom folijom te rasporedite po dnu žlicu Dida Boža džema od marelice. Dodajte dobivenu smjesu te na nju stavite još jednu žlicu džema od marelice. Stavite odmah u zamrzivač na minimalno četiri sata, najbolje preko noći.
Izvadite iz zamrzivača i preokrenite na tanjur/dasku za serviranje te pažljivo maknite foliju. Pustite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta prije serviranja da se malo odledi. Ako želite, možete dekorirati okrenuti Semifredo svježim marelicama, sjeckanim pistacijama i listićima mente. Ako vam je ostalo Semifreda, vratite ga u zamrzivač što prije jer se vrlo brzo topi na sobnoj temperaturi.
Commentaires