Danas je dan za uživanje i slasne zalogaje koje možete grickati uz najdraži film ili druženje s prijateljima. Zamotani štapići punjeni su s ajvarom i parmezanom, a za poseban štih posipani crnim sezmom i krupnom soli. Recept za ovaj gurmanski užitak donosi tinaaasweets. Jednostavno i slasno, zar ne?
Zamotani zalogaji s ajvarom
SASTOJCI:
700 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
1 vrećica suhog kvasca ili 1/2 kockice svježeg kvasca
1 žličica šećera
250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
100 g grčkog jogurta
1 jaje
2-3 žličice krupne soli
DODATNI SASTOJCI:
6 žlica Dida Boža domaćeg ajvara
Vrećica parmezana (40g)
Crni sezam
1 jaje za premaz
PRIPREMA:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, žlićicu šećera i žlicu brašna te sve dobro promješajte pjenjačom. Ostavite nekoliko minuta sa strane da se kvasac aktivira.
U spomenutu smjesu dodajte jaje, grčki jogurt i maslac. Dobro promješajte i postepeno dodavajte brašno i sol. Umjesite glatko tijesto koje se ne lijepi (po potrebi dodajte još malo brašna).
Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u kvadrat oko 4mm debljine.
Prvi dio tijesta namažite Dida Boža ajvarom pa pospite parmezanom. Pažljivo prekrijete drugim dijelom tijesta, pa blago pritisnite prstima sa izađe zrak.
Režite na trakice širine oko 1,5cm, a potom vodoravno na pola da dobijete kraće štapiće. Svaku trakicu rukama savijte u spiralu pa slažite u pleh na masni papir.
Trakice premažite jajetom i pospite sezamom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°, otprilike 20min.
Comments