top of page

Slasni cimet zalogajčići

Kada bismo Vas pitali za omiljena tri mirisa uoči Božića sigurni smo da bi cimet bio jedan od najčešćih odgovora. Kada spojimo cimet, Dida Boža pekmez od šljive i tihana.strawberrysoup kreativu dobijemo ukusne cimet kolačiće kojima nitko neće moći odoljeti.


Cimet keksići punjeni pekmezom od šljiva


Sastojci (za 30-ak keksića):

  • 300 grama glatkog brašna

  • 1 i pol žličica cimeta

  • 150 grama maslaca (sobne temperature)

  • 60 grama šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • 1 jaje

  • kristal šećer pomiješan s cimetom za uvaljati keksiće (količina po potrebi)

Priprema:

Tijesto:

Maslac, vanilin šećer i šećer izmutite mikserom. Dodajte jedno jaje pa još malo miksajte.

Pomiješano brašno i cimet malo pomalo dodavajte smjesi s maslacem dok ne iskoristite sve brašno. Na kraju rukama umijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak da se ohladi barem sat ili dva kako ne bi bilo premekano kad ga budete valjali. Dobro ohlađeno tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika. Na jednoj polovici tijesta žličicom rasporedite hrpice pekmeza od šljiva. Neka svaka hrpica bude odmaknuta od iduće kako biste mogli dobiti lijepe keksiće. Drugu polovicu tijesta (onu na koju niste stavljali hrpice pekmeza) preklopite preko prve, a zatim kalupom ili čašom izrezujte krugove tako da u sredini svakog keksića ostane punjenje od pekmeza. U ovom receptu je korišten kalup za izrezivanje promjera 5 cm. Postupak ponovite s ostacima tijesta dok ne iskoristite sve. Tako dobivene keksiće uvaljajte u šećer pomiješan s cimetom pa stavite peći na pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće je najbolje uvaljati u šećer i cimet prije pečenja kako šećer ne bi kasnije previše otpadao s njih. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-12 minuta. Keksiće ohladite pa poslužite. Čuvajte ih u limenoj ili staklenoj posudi, odlični su i nakon više dana. Dobar tek! :)

Ekstra tip: Osim što su ukusni i vizualno privlačni, cimet kolačići mogu poslužiti i kao odličan poklon lijepo umotan u proziran celofan.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page