top of page

Slasni slatki kruh s jagodom

Slasan kolač ili aromatično pecivo odličan su odabir za dane poput ovih - prohladne i kišne, koji zazivaju topli napitak i gledanje omiljenog filma uz fini "comfort food". Strawberry Soup ima savršen recept koji će razvedriti i najtmurniji dan, a radi se o slatkom kruhu obogaćenom džemom od jagoda. Za posluživanje ovakvog kruha ne trebate ni nož, pošto će se lako trgati rukama.

 

Pull apart bread s džemom od jagoda

Sastojci:

  • 500 grama glatkog brašna

  • pola kocke svježeg kvasca + 1 žličica šećera + malo toplog mlijeka

  • 50 grama šećera

  • naribana korica jednog neprskanog limuna

  • prstohvat soli

  • 1 jaje

  • 100 grama maslaca

  • 200 ml mlijeka


Postupak:

Ugrijte malo mlijeka u kojem ćete pripremiti kvasac. Mlijeko ne smije biti vruće nego toplo. Toplo mlijeko pomiješajte sa žličicom šećera pa u njega namrvite svježi kvasac. Lončić s kvascem ostavite nekoliko minuta sa strane kako bi se kvasac digao. U drugom lončiću polako zagrijte zajedno mlijeko i maslac. Zagrijavajte na laganoj vatri kako bi se maslac otopio u mlijeku. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, naribanu koricu limuna i prstohvat soli. U lončić s prohlađenim mlijekom i otopljenim maslacem dodajte jaje i dobro promiješajte. Mješavini s brašnom dodajte uzdigli kvasac, a zatim i mješavinu mlijeka, jaja i maslaca. Umijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je previše ljepljivo, ili još malo mlijeka ako vam se čini da je tijesto presuho. Tijesto mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete meko, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu pa prekrijte čistom krpom i pustite da se diže oko sat vremena. Uzdiglo tijesto još jednom premijesite i ostavite ga da odmori 5-10 minuta.

Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika. Taj pravokutnik nožem izrežite u 6 jednakih traka. Svaku traku premažite Dida Boža džemom od jagoda. Posložite trake jednu na drugu, a zatim sve to prerežite na više jednakih dijelova. Te dijelove slažite u kalup za pečenje kruha, jedan do drugoga. Možete ih pritom malo 'zavrnuti' kako bi kruh dobio ljepši oblik nakon pečenja. Na taj način ćete dobiti slatki kruh koji lijepo možete trgati. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Dobar tek!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page