top of page
DŽEM (3)_edited.png

Slatke breskvice za početak praznika

Breskvice dolaze u nebrojeno mnogo varijanti i s različitim kreativnim kombinacija nadjeva. Čini se da svatko ima neki svoj recept kojeg se uvijek drži pri izradi breskvica za svoju obitelj i najdraže. Naše omiljene breskvice se sastoje od jednostavnih keksića relativno neutralnog okusa, a punoću okusa donosi raskošno punjenje od čokolade, pekmeza od šljive i oraha. Oboružajte se strpljenjem i vremenom za pripremu ovih mini slastica i vjerujte - isplati se! Naš najdraži recept za blagdanske breskvice s Vama dijelimo u nastavku:

 

Blagdanske breskvice s pekmezom od šljive

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja

  • 12 žlica šećera

  • 12 žlica ulja

  • 2 vanilin šećera

  • 2 praška za pecivo

  • 700g brašna

  • prstohvat soli

  • 2 žlice ruma

  • ribana korica limuna

Za punjenje:

  • 100g mljevenih oraha

  • 4 žlice Dida Boža pekmeza od šljive

  • izmrvljeni biskvit (ostaci unutrašnjosti kuglica od biskvita)

  • 50-100g otopljene čokolade s 30g margarina

  • rum, po ukusu

  • prokuhano mlijeko, po potrebi

  • šećer, po želji

Dodatno:

  • kristalni šećer

  • crvena boja za hranu ili crvena aroma jagode


Postupak:

Biskvit napravite tako da izmiksate bjelanjke, sol i šećer u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte ulje te limunovu koricu, vanilin šećer i rum. U smjesu polagano umiješajte i brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo, a na kraju i jedan po jedan žutanjak. Smjesu dobro razradite da dobijete ujednačeno tijesto. Od dobivenog tijesta formirajte jednake kuglice, lagano svaku pritisnite na pleh obložen masnim papirom da se donja površina malo izravna, pa ih pecite na 180 stupnjeva dok se blago ne zarumene, otprilike 30min. Ostaviti dobivene keksiće da se ohlade, a potom pažljivo izdubiti unutrašnjost na svakoj kuglici. Pazite da keksiće ne zarežete preduboko kako ne biste probili i razbili kuglicu, a istovremeno pazite da rupa bude dovoljno velika da u nju stane dovoljno nadjeva kako vam breskvice u konačnici ne bi bile presuhe.

Za nadjev pomiješajte sve sastojke po receptu - ispobavajte ga tokom izrade i igrajte se omjerom sastojaka ovisno o vašim preferencijama. Kada ste zadovoljni okusom nadjeva, napunite svaki izdubljeni keksić te ih spajajte s one strane gdje je nadjev. Da biste dobili onu karakterističnu rumenu boju breskvica, vrhove im lagano kratko umočite u vodu pomiješanu s nekoliko kapljica crvene jestive boje ili pobojane arome jagode. Još mokre rumene breskvice uvaljajte u kristalni šećer te ih prije konzumacije ostavite da odstoje dok se boja i šećer ne osuše.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page