Ukusna ljepotica odjevena u rozo

Updated: Mar 12

Sezona jagoda još nije krenula, ali mislimo da je ovo najbolje vrijeme da ju s ovim neodoljivim kolačem prizovemo i dobro zasučemo rukave jer ćemo s ovom tortom imati pune ruke posla. Idealna je za rođendane i svečane prilike, a tako neodoljivu i privlačnu osmislila ju je @emmtasty

Osvježavajuća torta s jagodama

Sastojci

Biskvit

(za dva biskvita Ø 18 cm)

(ako ćete raditi četiri biskvita poduplajte dozu)

  • 5 žumanjaka

  • 220 g šećera

  • prstohvat soli

  • 2 žličice ekstrakta vanilije

  • 70 ml mlijeka

  • 120 ml ulja

  • limunova korica

  • 200 g glatkog brašna

  • žličica praška za pecivo

  • 5 bjelanjaka

Krema od vanilije

  • 150 ml mlijeka

  • 100 ml slatkog vrhnja

  • 3 žličice ekstrakta vanilije

  • 40 g žumanjaka

  • 30 g šećera

  • 15 g gustina

Krema od jagode

  • 125 g smrznutih jagoda

  • 50 g šećera

  • 2 žlice ekstrakta vanilije

  • 115 g krem sira (može i mascarpone)

  • 10 g želatine

  • 5 žlićica hladne vode

  • 160 g slatkog vrhnja (hladnog)

Preljev od jagode:

Dekoracija:

  • listići badema

  • nasjeckane jagode

  • listići mente

  • preljev od jagode


Priprema:

Biskvit

Pećnicu zagrijte na 170°C. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom i limunovom koricom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 20-25minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).


Krema od vanilije

Izmiksajte žumanjke, šećer, gustin i 50 ml mlijeka. U posudu stavite 100 ml mlijeka, slatko vrhnje i vaniliju, te zagrijte. Kada se zagrijalo polako dodavajte smjesi od žumanjaka, cijelo vrijeme miješajući. Zatim sve to izlijte nazad u posudu i vratite na vatru. Kuhajte i cijelo vrijeme miješajte dok ne dobijete gustu smjesu (gustoća poput pudinga). Ja sam procijedila kako bi bila potpuno glatka i bez grudica. Prekrijte prozirnom folijom, tako da ona dodiruje kremu kako se ne bi stvorila kožica. Krema se mora potpuno ohladiti prije korištenja.



Krema od jagoda

U blender stavite smrznute jagode koje su prethodno omekšale na sobnoj temperaturi. Dodajte šećer, vaniliju, krem sir i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U malu posudu stavite želatinu i vodu, ostavite 10 minuta da želatina nabubri. Zatim tu malu posudu stavite u veću koja je napunjena vrelom vodom. Miješate dok se želatina potpuno ne otopi. Zatim dodajte smjesi od jagoda. Izmiksajte slatko vrhnje do srednje čvrstoće. Dodajte smjesu od jagoda, najbolje kroz cjedilo. Kremu stavite u hladnjak do slaganja torte, na minimalno 2 sat.

Preljev od jagoda

U posudu stavite smrznute jagode, džem od jagoda i šećer. Kuhajte na vatri oko 15-20 minuta. Pustite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi i zatim prelijte u staklenu posudu i držite u hladnjaku do slaganja torte. Kako preljev bude duže stajao u hladnjaku više će se stisnuti.

Dida Boža ekološki džem jagoda



Uz puno pripreme ostalo je još samo par savjeta kako složiti ovu raskošnu ljepoticu od torte.


Slaganje

Izvadite biskvite iz hladnjaka. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako biste bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja.

Slažite: biskvit, uz rub biskvita napravite prsten od vanilija kreme i u sredinu stavite preljev od jagode, biskvit, prsten od vanilije i preljev od jagode, biskvit, prsten od vanilije i preljev od jagode, biskvit. Stranice i vrh torte prekrijte kremom od jagoda, prvo stavite tanki sloj kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Nakon što se torta ohladila, prekrijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.

Dekoriranje

Nakon što se krema učvrstila dekorirajte tortu. Ja sam na strane torte utisnula listiće badema. Na vrh torte uz rubove sam stavila nasjeckane jagode ( ja sam stavila smrznute jer nisam imala svježe, vi ako možete birati onda svakako stavite svježe) i listiće badema. A u sredinu sam stavila ostatak preljeva od jagode. Najbolje je ostaviti tortu da se ohladi preko noći.

U slast!


Kako pripremiti ovu ukusnu slasticu saznajte na videu u nastavku.

#didaboža #ekoproizvodi #ukusnatorta #receptblogeri #slasnirecepti

0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Hermes International d.o.o. (Dida Boža)