top of page

Veganski pekan šipak keksići

Mama danas ja kuham i ovog nam puta donosi zdraviju varijantu omiljenih nam suhih orašastih keksića! Martina je, kao i uvijek, u svoj recept dodala mnoštvo sastojaka bogatih nutrijentima kako bi osim odličnog okusa svojoj obitelji osigurala i brojne benefite koje nam zdravija, prirodna prehrana pruža. Pripremite i Vi ove hrskave keksiće bez jaja po receptu koji donosimo u nastavku:

 

Keksići s pekan orasima i džemom od šipka


Sastojci (mjerna jedinica šalice je kapaciteta 3dcl):

  • ½ šalice heljdinog brašna

  • 1 šalica bijelog ili polubijelog brašna

  • ½ šalice sitno nasjeckanih pekan oraha

  • 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki + 3 žlice vode (pomiješati)

  • prstohvat soli

  • ½ žlice soda bikarbone

  • ½ žlice cimeta

  • 1 žlica kakaoa

  • 1/3 šalice otopljenog veganskog maslaca

  • ½ šalice smeđeg ili kokosovog šećera


Priprema:

Uključiti pećnicu na 180°C.

Pekan orahe sitno nasjeckati. Mljeveni lan pomiješati s vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Pomiješati sve suhe sastojke.


Otopiti veganski maslac i dobro promiješati sa šećerom, na kraju umiješati i džem od šipka, te sve zajedno dodati u smjesu sa suhim sastojcima. Sve dobro promiješati, oblikovati male kuglice i stavljati na pleh obložen papirom za pečenje. Kuglice će se tijekom pečenja same malo spustiti i oblikovati u keksiće, nije ih potrebno prstima pritiskati.


Peći oko 20 minuta. Pazite da se ne prepeku! Ostaviti da se ohlade, te po želji na vrh keksića dodati džem od šipka. Keksići su jako ukusni i hrskavi!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page