top of page

Volimo ih debele i tanke, slatke i slane 😊

#Bakine, #proteinske, američke ili slane na koji god način da su pripremane svi ih volimo i uživamo u njim. Dobro ste pogodili, riječ je o palačinkama.

Pitanje je samo koji ste vi tip više? Za klasičnije ili #američke palačinke?



Jeste li znali:

Legenda kaže da je Napoleon prije kretanja u bitku znao bacati #palačinke u zrak. Ako bi mu koja palačinka pala osvajač bi u bitku kretao pun straha i strepnje.



Američke proteinske palačinke


Sastojci:


  • 25 g. (1 mjerica) Whey proteina od vanilije

  • 200g brašna po izboru (pirovo ili heljdino)

  • 1 prašak za pecivo

  • Prstohvat soli

  • Žlica kokosovog šećera

  • 250 ml mlijeka

  • 2 jaja

  • 60 g maslaca ili kokosovog ulja

  • Voće (jagode, banane)



Priprema:


Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno (protein, brašno, prašak za pecivo, sol, šećer).

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napravite s mikserom snijeg a žumanjke pomiješajte s mlijekom. Suhe sastojke dodajte u mlijeko i dobro ih izmiješajte ili smiksajte. Kokosovo ulje ili maslac dodajte u smjesu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesa treba biti gušća nego kod običnih palačinki.

Na tavu stavite malo ulja. Grabilicom u tavu izlijte smjesu u obliku manjih krugova. Izrežite voće po izboru. Nakon što se jedna strana lagano ispekla prije nego okrenete drugu stranu palačinke, na tavu stavite voće i na njega okrenite palačinku. Na taj način će se komadi voća sljubiti s palačinkom.



Preljev za palačinke:


  • Prva opcija:

U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri miješajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palačinki.


  • Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle

Umjesto vode u šalicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranče ili smokve. Preljev prelijte preko palačinki.

Uz preljev servirajte sladoled od vanilije ili šlag. U slast!

Klasične palačinke

Smjesa za 10-ak palačinki


Sastojci:



  • 2 jaja

  • 200g glatkog brašna po izboru (pirovog, heljdinog, običnog)

  • 200ml mlijeka

  • 200ml mineralne vode

  • 1 žlica ulja (kokosovog ili suncokretovog)

  • 25g maslaca

  • Prstohvat soli

Priprema:


U veću posudu dodajte jaja, polovicu mlijeka i brašna i sve sjedinite. Usipajte ostatak mlijeka, ulje, maslac, sol i mineralnu. Postepeno dodavajte ostatak brašna i na kraju sve dobro promiješajte ili nekoliko minuta smiksajte kako bi dobili jednoličnu smjesu bez grudica.

Zagrijte tavu na laganoj vatri i dodajte malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile. Palačinke ostavite svega 1 min na svakoj strani kako bi poprimile lijepu boju.


Kada su palačinke gotove preostaj Vam još samo napraviti ukusan preljev od jagoda.


Preljev za palačinke:


  • Prva opcija:

U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri miješajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palačinki.


  • Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle

Umjesto vode u šalicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranče ili smokve. Preljev prelijte preko palačinki.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page