#Bakine, #proteinske, ameriÄke ili slane na koji god naÄin da su pripremane svi ih volimo i uživamo u njim. Dobro ste pogodili, rijeÄ je o palaÄinkama.
Pitanje je samo koji ste vi tip viÅ”e? Za klasiÄnije ili #ameriÄke palaÄinke?
Jeste li znali:
Legenda kaže da je Napoleon prije kretanja u bitku znao bacati #palaÄinke u zrak. Ako bi mu koja palaÄinka pala osvajaÄ bi u bitku kretao pun straha i strepnje.
AmeriÄke proteinske palaÄinke
Sastojci:
25 g. (1 mjerica) Whey proteina od vanilije
200g braŔna po izboru (pirovo ili heljdino)
1 praŔak za pecivo
Prstohvat soli
Žlica kokosovog Å”eÄera
250 ml mlijeka
2 jaja
60 g maslaca ili kokosovog ulja
VoÄe (jagode, banane)
Priprema:
Sve suhe sastojke pomijeÅ”ajte zajedno (protein, braÅ”no, praÅ”ak za pecivo, sol, Å”eÄer).
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napravite s mikserom snijeg a žumanjke pomijeÅ”ajte s mlijekom. Suhe sastojke dodajte u mlijeko i dobro ih izmijeÅ”ajte ili smiksajte. Kokosovo ulje ili maslac dodajte u smjesu. Lagano umijeÅ”ajte snijeg od bjelanjaka. Smjesa treba biti guÅ”Äa nego kod obiÄnih palaÄinki.
Na tavu stavite malo ulja. Grabilicom u tavu izlijte smjesu u obliku manjih krugova. Izrežite voÄe po izboru. Nakon Å”to se jedna strana lagano ispekla prije nego okrenete drugu stranu palaÄinke, na tavu stavite voÄe i na njega okrenite palaÄinku. Na taj naÄin Äe se komadi voÄa sljubiti s palaÄinkom.
Preljev za palaÄinke:
Prva opcija:
U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri mijeÅ”ajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palaÄinki.
Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle
Umjesto vode u Å”alicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranÄe ili smokve. Preljev prelijte preko palaÄinki.
Uz preljev servirajte sladoled od vanilije ili Ŕlag. U slast!
KlasiÄne palaÄinke
Smjesa za 10-ak palaÄinki
Sastojci:
2 jaja
200g glatkog braÅ”na po izboru (pirovog, heljdinog, obiÄnog)
200ml mlijeka
200ml mineralne vode
1 žlica ulja (kokosovog ili suncokretovog)
25g maslaca
Prstohvat soli
Priprema:
U veÄu posudu dodajte jaja, polovicu mlijeka i braÅ”na i sve sjedinite. Usipajte ostatak mlijeka, ulje, maslac, sol i mineralnu. Postepeno dodavajte ostatak braÅ”na i na kraju sve dobro promijeÅ”ajte ili nekoliko minuta smiksajte kako bi dobili jednoliÄnu smjesu bez grudica.
Zagrijte tavu na laganoj vatri i dodajte malo ulja kako se palaÄinke ne bi lijepile. PalaÄinke ostavite svega 1 min na svakoj strani kako bi poprimile lijepu boju.
Kada su palaÄinke gotove preostaj Vam joÅ” samo napraviti ukusan preljev od jagoda.
Preljev za palaÄinke:
Prva opcija:
U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri mijeÅ”ajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palaÄinki.
Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle
Umjesto vode u Å”alicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranÄe ili smokve. Preljev prelijte preko palaÄinki.
Comentarios