#Bakine, #proteinske, američke ili slane na koji god način da su pripremane svi ih volimo i uživamo u njim. Dobro ste pogodili, riječ je o palačinkama.
Pitanje je samo koji ste vi tip više? Za klasičnije ili #američke palačinke?
Jeste li znali:
Legenda kaže da je Napoleon prije kretanja u bitku znao bacati #palačinke u zrak. Ako bi mu koja palačinka pala osvajač bi u bitku kretao pun straha i strepnje.
Američke proteinske palačinke
Sastojci:
25 g. (1 mjerica) Whey proteina od vanilije
200g brašna po izboru (pirovo ili heljdino)
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Žlica kokosovog šećera
250 ml mlijeka
2 jaja
60 g maslaca ili kokosovog ulja
Voće (jagode, banane)
Priprema:
Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno (protein, brašno, prašak za pecivo, sol, šećer).
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napravite s mikserom snijeg a žumanjke pomiješajte s mlijekom. Suhe sastojke dodajte u mlijeko i dobro ih izmiješajte ili smiksajte. Kokosovo ulje ili maslac dodajte u smjesu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesa treba biti gušća nego kod običnih palačinki.
Na tavu stavite malo ulja. Grabilicom u tavu izlijte smjesu u obliku manjih krugova. Izrežite voće po izboru. Nakon što se jedna strana lagano ispekla prije nego okrenete drugu stranu palačinke, na tavu stavite voće i na njega okrenite palačinku. Na taj način će se komadi voća sljubiti s palačinkom.
Preljev za palačinke:
Prva opcija:
U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri miješajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palačinki.
Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle
Umjesto vode u šalicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranče ili smokve. Preljev prelijte preko palačinki.
Uz preljev servirajte sladoled od vanilije ili šlag. U slast!
Klasične palačinke
Smjesa za 10-ak palačinki
Sastojci:
2 jaja
200g glatkog brašna po izboru (pirovog, heljdinog, običnog)
200ml mlijeka
200ml mineralne vode
1 žlica ulja (kokosovog ili suncokretovog)
25g maslaca
Prstohvat soli
Priprema:
U veću posudu dodajte jaja, polovicu mlijeka i brašna i sve sjedinite. Usipajte ostatak mlijeka, ulje, maslac, sol i mineralnu. Postepeno dodavajte ostatak brašna i na kraju sve dobro promiješajte ili nekoliko minuta smiksajte kako bi dobili jednoličnu smjesu bez grudica.
Zagrijte tavu na laganoj vatri i dodajte malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile. Palačinke ostavite svega 1 min na svakoj strani kako bi poprimile lijepu boju.
Kada su palačinke gotove preostaj Vam još samo napraviti ukusan preljev od jagoda.
Preljev za palačinke:
Prva opcija:
U posudicu na laganoj vatri dodajte par žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl vode. Na laganoj vatri miješajte 2-3 min dok se džem ne sjedini s vodom i lagano otopi. Preljev prelijte preko palačinki.
Druga opcija: Verzija preljeva za odrasle
Umjesto vode u šalicu dodajte nekoliko žlica Dida Boža džema od jagode i 1 dcl likera od naranče ili smokve. Preljev prelijte preko palačinki.
Comments