top of page

Vraćamo se u prošlost: bojanje pisanica prirodnim sastojcima je opet in

Updated: Apr 7, 2020

Prije nego li su na tržište došle umjetne boje za bojanje #uskršnjih #jaja naši stari su to radili na #prirodan način. Bila to ljuska od luka, bobičasto voće ili domaći sokovi intenzivnijih boja.

Danas je, više nego ikad, bitno da se vratimo tim starim običajima te da izbjegavamo kemikalije i umjetne boje gdje god je to moguće, pa tako i kod bojanja pisanica što je zabavna aktivnost našim mališanima. Kako bismo njih zaštitili dosjetili smo se nekih novih načina...

Bobičasto voće je odličan izvor boja za pisanice. No što kada nemate pri ruci svježe?

#DidaBoža džemovi sadrže visok udio voća te smo iskoristili džemove koji sadrže #bobičasto voće kako bismo obojali naše #pisanice. Koristili smo Dida Boža ekološki đžem od aronije i Dida Boža ekološki džem od kupine.


Postupak:


U posudu dodati količinu vode koja će pokriti jaja nakon što ih stavite kuhati. Prije nego dodate jaja, umiješajte dvije žličice džema u vodu te zamiješajte. Kuhajte 10 minuta na srednjoj jačini te nakon toga ostavite jaja u mješavini vode i džema kako bi se boja dobro primila.

Provjeravajte boju jaja te ih vadite u različitim periodima kako biste dobili različite nijanse. Dio jaja možete izvaditi iz sadržaja odmah pri završetku te ih namažite džemom i ostavite da odstoja. Nakon toga ih možete obrisati mokrim papirom kako bi pokupili ostatke džema s površine i dobiti ćete boju s raznim motivima.


Za dodatne nijanse možete dodati Dida Boža sok od aronije ili sok od cikle.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page