top of page

Čoko čarolija od višanja

Tajnu čarobnog okusa jedne čoko-voćne delicije s nama je odlučila podijeliti draga Nikolina, bolje vam znana kao @nbedrica. Ovaj sočan kolač s bazom od čoko biskvita kojeg zaokružuje preljev od marelice i nadjev od višanja idealan je za zasladiti goste ili jednostavno uživati u njemu onih par minuta dnevno koje uspijete izdvojiti samo za sebe. Nikolinine upute donosimo u nastavku i nadamo se da će vam se svidjeti koliko i nama:

 

Čarolija od višanja s džemom od marelice


SASTOJCI:

Biskvit

  • 6 žlica šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 6 jaja

  • 6 žlica brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 3 žlice kakaa

Preljev za biskvit

Nadjev od višanja

  • 1 tegla kompota od višanja (tegla cca 680g, ocijeđeno 340g - sačuvati tekućinu iz kompota)

  • 6 dcl tekućine iz kompota + voda ( ocijedite tekućinu iz kompota i dodajte još vode koliko treba da sveukupno bude 6 dcl)

  • 8 žlica šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 2 pudinga od vanilIje

Glazura od čokolade

  • 3 žlice vode

  • 2 žlice šećera u prahu

  • 100g čokolade za kuhanje

  • 80g margarina


Postupak:

  • Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izmiksati. U drugoj posudi brašno, prašak za pecivo i kakao promiješati te postepeno dodavati u smjesu od jaja uz lagano miksanje.

  • Na nauljen i pobrašnjen pleh (cca 24x35 cm) izliti smjesu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 20-25 minuta. Nakon što je biskvit pečen, napraviti preljev.

  • Vodu i šećer prokuhati i odmah preliti preko vrućeg biskvita. Ohladiti biskvit. Preko ohlađenog biskvita ravnomjerno namazati džem od marelice. Zatim radimo nadjev od višanja.

  • Višnje iz kompota ocijediti, a vodu sačuvati. Izmjerite koliko imate tekućine iz kompota te na to dodajte vode da dobijete sveukupno 6 dcl. Zatim višnje, šećer i vanilin šećer kuhajte u 5 dcl tekućine, a u preostali 1 dcl stavite 2 pudinga od vanilije i dobro izmiješajte. Kada višnje lagano počnu kuhati, umiješajte puding i uz stalno miješanje kuhajte dok se ne nadjev ne zgusne.

  • Kad je puding gotov odmah na izlijte na pripremljeni biskvit i ohladite.

  • Da biste napravili glazuru od čokolade, stavite sve sastojke u zdjelu i na laganoj vatri miješajte sve dok se ne otopi u sjajnu glazuru. Pazite da ne zavri. Preliti preko ohlađenog pudinga i sve zajedno ohladiti u hladnjaku.





0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page