top of page

Čokoladna krasotica

Kuglof je kolač koje se inače pripremao uglavnom za blagdane, a danas ga jedemo u bilo koje dobra. Bio on voćni, mramorni ili čokoladni, uvijek je tako mekan i neodoljiv da mu nijedan ukućan ne može odoliti. Danas na meniju slastica donosimo čokoladni kuglof obogaćen s Dida Boža pekmezom od šljiva koji donosi bibis_baking_tales u svom posebnom izdanju. Sočno i močno to je dovoljan opis za ovu slasticu.


 

Čokoladni kuglof

SASTOJCI:

  • 3 jaja

  • 120 g šećera

  • 2 vanilin šećera

  • 100 g tamne čokolade s narančom

  • 100 ml ulja

  • 350 ml soka od naranče

  • korica 1/2 naranče

  • 100 g oštrog brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 30 g kakaa

  • 180 g mljevenih oraha

PRIPREMA:

  • Zagrijati pećnicu na 180 C.

  • Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj. Prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao.

  • Jaja kremasto izraditi sa šećerom i vanilin šećerom.

  • Dodati otopljenu čokoladu, Dida Boža džem od šljiva, ulje, sok i koricu naranče. Sve dobro izmiksati. Dodati smjesu brašna i mljevene orase te sve još jednom dobro izmiksati.

  • Otopiti kockicu maslaca u mikrovalnoj. Kistom premazati stijenke kalupa za kuglof (24 cm) otopljenim maslacem te kalup lagano posipati brašnom.

  • Smjesu usipati u kalup te peći 30-ak minuta, odnosno manje ili više ovisno o Vašoj pećnici.

  • Pečeni kuglof ostaviti 10-15 minuta u kalupu te ga izvrnuti na pladanj.

  • Po želji preliti glazurom od čokolade ili posipati šećerom u prahu.






Tips & tricks:

  • Ako je džem od šljiva umjereno sladak, dodati još 50-55 g šećera.

  • Nakon 15-20 minuta kuglof pokriti papirom za pečenje da se gornji dio ne bi prepekao.

  • Čačkalicom provjeriti da li je unutrašnjost kuglofa pečena.

  • Unutrašnjost kuglofa ostat će sočna i po završetku pečenja.









0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page