Choux s vanilijom i smokvom

Nešto ukusno i lijepo stiže danas iz @nbedrica kuhinje! Čak i ako se do sad niste susretali s choux tijestom, ne brinite, Nikolina donosi detalje pripreme koji će Vam pomoći savladati ovo tijesto koje se može koristiti u brojnim desertima. Ovog puta pripremite i bogatu kremu od vanilije, koja će u kombinaciji s Dida Boža džemom od smokve pretvoriti Vaš choux u savršene slatke zalogaje punog okusa. Recept pronađite u nastavku:

 

Choux s kremom od vanilije i džemom od smokve


Sastojci:

Tijesto

  • 125 ml mlijeka

  • 125 ml vode

  • 100 g maslaca

  • 1 žličica soli

  • 4 žlice šećera

  • 150 g brašna

  • 4 jaja

Krema

  • 4 jaja

  • 50 g gustina

  • 80 g šećera

  • 500 ml mlijeka

  • 1 vanilin šećer

  • 50g maslaca

  • 200 ml slatkog vrhnja

Još: 4-5 žlica džema od smokvi od Dida Bože


Priprema:

Tijesto

Upaliti pećnicu da se grije na 180 °C. Pripremiti brašno u posudu koje ste prethodno prosijali. U drugu posudicu staviti jaja. Zatim u zdjelu staviti vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer na laganu vatru da zakuha. Kad je zakuhalo maknuti s vatre i umiješati brašno drvenom žlicom. Budite brzi da se ne stvore grudice i vratite na vatru još minutu da se tijesto formira u kuglu. Maknuti s vatre, i u tu istu smjesu dodavajte jaje po jaje uz stalno miksanje mikserom. Tijesto ne smije biti ni pregusto ni prerijetko (u slučaju da vam je pregusto možete dodati još jedno jaje).

Kad je tijesto spremno prebacite ga u slastičarsku vrećicu. Na pleh stavite papir za pečenje. Pomoću slastičarske vrećice istiskujte krugove, male hrpice tijesta na pleh, pazeći da su udaljene jedna od druge jer se pri pečenju rašire i dignu. Peći 30-ak min. Nemojte otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Kad fino porumene gotovi su. Ohladiti.

Krema

Jaja, gustin, šećer, vanilin šećer i 100 ml mlijeka(od onih 500ml) mutilicom umutiti. U zdjelu staviti ostatak mlijeka (400ml) da zakuha. Kad zakuha maknuti s vatre i umiješati pripremljenu smjesu. Vratiti na vatru uz stalno miješanje dok se ne zgusne, kao kad kuhate puding. Kad je gotovo, dodajte maslac i mikesrom sve sjedinite u finu glatku smjesu. Stavite kremu na veliki tanjur, prekrijte prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i ohladite.

Kad se krema ohladila, slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag, te ga dodajte kremi i sve zajedno izmiksajte u glatku smjesu. Pripremljenu kremu stavite u slastičarsku vrećicu, a u drugu vrećicu pripremite i džem od smokve.

I idemo puniti naše malene šu šue! Možemo na dva načina: jedan je da s donje strane napravimo mali x i utisnemo malo kreme od vanilije pa malo džema pa opet malo vanilje, a drugi je da odrežemo kapicu pa choux napunimo kremom, na vrh stavimo malo džema i dodamo odrezanu kapicu. U oba slučaja nećete pogriješiti!

Pospite šećerom u prahu i uživajte u divnom i slatkom iskušenju!

#didaboza #choux #smokva #dzemsmokva #princeskrafne #punjenichoux

0 comments

Recent Posts

See All