top of page

Kuglof - neizbježna slastica na božićnom stolu

Kuglof je prema vjerovanju slastica koju su Rimljani pripremali kao simbol sunca koje se rotira. Mi smo u čast tome pozlatili kuglof na jedan sasvim prirodan način.

Kako bismo dočarali zlatnu boju i sjaj sunca dodali smo ekološki džem od smokve i suhe smokve. Za naše najmlađe smo ga začinili namazom od lješnjaka i pistacija.

Sastojci:


Podijelite maslac, šećer i mlijeko na dvije posude u kojima ćete ih na laganoj vatri rastopiti. U jednu posudu dodajte kakao, te obje posude miješajte nekoliko minuta nakon čega ostavite sa strane da se ohladi. Nakon što se ohladi dodajte u svaku posudu dva žumanjka, brašno i prašak za pecivo, dok od bjelanjaka odvojeno napravite snijeg uz dodavanje prstohvata soli. U smjesu dodajte u jednu posudu 4 žlice džema od smokve, a u drugu u koju ste dodali kakao, dodajte Figgy namaz. Na kraju, kada ste sve dobro izmiješali, dodajte u svaku smjesu polovicu snijega od bjelanjaka te lagano zamiješajte.

Mini kalupe za kuglof namažite iznutra maslacem te dodajte malo brašna kako se smjesa ne bi zalijepila. Kuglofe pecite na 200 stupnjava Celzijevih oko 35 minuta, ovisno o jačini pećnice. Svakako štapićem provjerite je li dovoljno pečen prije nego ga izvadite.

Kada kuglofe izvadite iz pećnice, ostavite ih u posudama nekoliko minuta kako bi se rashladili i lakše izvadili iz kalupa.

Džem od smokve na laganoj vatri zagrijte te prelijte preko kuglofa zlatne boje. Suhe smokve narežite na komadiće te stavite na vrh kuglofa preko dijela koji ste zalili džemom od smokve.

Kuglof s kakaom prelijte s Figgy namazom koji prethodno također na laganoj vatri zagrijte kako bi se što lakše prelio preko kuglofa. Na taj kuglof pospite komadiće pistacija.


Iako kuglof možete jesti nekoliko dana, vjerujemo da će ovaj nestati unutar nekoliko minuta.


 
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page